Zeezwaluw’ s voorbereide maaltijden voor lange reizen 2020

Als voorbereiding op een zeiltocht die meer dan 1 dag gaat duren wordt er op de Zeezwaluw één of meerdere maaltijden bereidt in de haven van vertrek. Deze maaltijden wachten tot de verorbering in de koelkast. Dat kan ook in de vriezer als die groot genoeg is. Die op de Zeezwaluw is dat helaas niet.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is koken-2.jpgIn de loop van de jaren is dat een leuke verzameling maaltijden geworden waar we regelmatig weer op teruggrijpen. Hieronder volgen onze favoriete recepten (Pdf) dus eenvoudig te downloaden en off-line te bestuderen.

Alle maaltijden zijn voldoende voor 4 personen. Bij ons aanboord worden ze na bereiding en afkoelen in 2 porties voor 2 personen verdeeld. Voor de bewaarperiode in de koelkast of vriezer maken we gebruik van;

Bij voorkeur Zip-Lock zakjes (zo luchtvrij mogelijk), die nemen minder ruimte in dan bakjes. Bij “vochtige/dunne” maaltijden gebruiken we diepvriesbakjes. Voor de Beef Stew hebben we 2 grote glazen potten met een wijde hals verzameld. Ze zijn goed afgewassen en voor het voorbereide eten erin wordt gedaan, omgespoeld met kokend water. Direct het deksel op de pot draaien en zo aflaten koelen.

Tips:

  • Als er bruine bonen of aardappelen nodig zijn voegen we die blikken pas toe als we die schotel gaan eten. Het maakt de te bewaren maaltijd wat minder volumineus.
  • Als pasta of rijst nodig zijn, koken we dat ook van te voren en bewaren de porties in Zip-Lock zakjes in de koelkast.
  • Bij het opwarmen en/of voorkoken maken we gebruik van een OMNIA of hapjespan met deksel.

Als we Oceaanovertochten plannen, bereidden we meestal 5 maaltijden voor, wat 10 dagen warme maaltijden oplevert. Kortere trajecten meestal 3 maaltijden. Eke dag kiezen we een nieuwe maaltijd uit zodat we niet 2 dagen achtereen hetzelfde eten, heerlijk gevarieerd dus.

Voor de rest hebben we veel houdbare groentes aan boord en bewaren die in speciale plastic conservering zakjes in de koelkast. We sluiten de zakjes met cellotape, met 1 vinger in de opening zodat er lucht in en uit kan. Bij compleet gesloten zakjes werkt de conservering niet zoals we helaas ondervonden. Op die manier inpakken, blijven de groentes 2 x zo lang goed.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is broodbakken.jpgHet zelfbakrecept voor bruinbrood hebben we genoemd in de tab “ovenrecepten zonder oven” van Kombuisgeheimen. Bij vertrek kopen we voor 3 dagen vers ongesneden brood in. Die verpakken we in aluminiumfolie en dan in een Zip-Lock zak. Als alternatief voor brood hebben wij aan boord ook; Wasa crakers, geroosterd brood, voorgebakken broodjes (indien verkrijgbaar), wraps en pitabroodjes.

De onderstaande recepten in Pdf zijn te downloaden. Veel plezier met de voorbereiding en eet smakelijk als het zover is.

Plaats een reactie