De Dweil-kip

In de Van Dale kom je de puur Nederlandse dweil-kip niet tegen, maar in de kuip van de Zeezwaluw worden ze, tot grote vreugde van de disgenoten, regelmatig aangetroffen.

Een dweil-kip is een in 12 delen verdeelde kip van circa 1300 gram. De delen worden aangebraden, van diverse groentes voorzien en gaar gesudderd in een saus. Samen met een schaal stokbKip2rood wordt de pan op tafel gezet, Ieder vist wat kip op, lepelt er saus en groente overheen en verorbert de lekkernij. Ondertussen wordt het bord regelmatig droog gedweild met knapperig vers stokbrood.

Voor bescheiden eters zoals de Zeezwaluw bemanning blijft er 15b soepje2meestal wat van het gerecht over. De volgende dag worden de overgebleven stukjes kip van bot en vel ontdaan. Met toevoeging van 1/4 liter bouillon (blokje) ontstaat er een zeer smakelijk soepje dat het bij de lunch erg goed doet.

We hebben 10 van onze meest favoriete De Nederlandse Dweil-kip recepten (in Pdf) verzameld, om uit te proberen. Als voorbeeld hieronder het Chinese kip recept.

1_Chinese Kip1Genoeg keus dus want er zal altijd wel 1 bij zijn, waarvoor de ingrediënten (vers of conserven) makkelijk te krijgen zijn.

De Zeezwaluw bemanning wenst iedereen veel eet- en dweilplezier!

Kippetje